Per Carnestoltes un dels costums més arrelats són els grans àpats col·lectius, oferts en alguns llocs als pobres, i en d’altres que pren part tota la població, que és possiblement el seu origen correcte. Tothom participa en l’obtenció dels ingredients, que passen a ser comuns i tothom hi té dret. Aquest tipus d’àpats tenen el seu origen en cerimònies sagramentals col·lectives anteriors a la cultura romana, sentit que encara mantenim en els grans banquets que efectuem en grans moments de la nostra vida.
El repartiment de la caldera , una mena d’escudella, és una tradició que es conserva a la població de Montmaneu. Tradicionalment es realitzava el dimarts de carnaval, malgrat en l’actualitat té lloc el diumenge de Carnestoltes. Prèviament a la distribució del menjar entre els veïns i visitants el capellà beneeix les calderes d’escudella. Es també tradicional concursar en un típic joc de bitlles mentre les calderes amb la botifarra, trossos de cansalada, arròs, fideus i d’altres condiments s’acaben de coure.
Montmaneu vol dir muntanya en la qual hi fem estada o una parada en un lloc de muntanya. Curiosament, l’altre nucli de la població, la Panadella , disposa d’un origen etimològic de contingut molt similar al de Montmaneu, lloc de parada o d’aturada.
Així, coneixem que des d’antic, els hostals de Montmaneu han configurat la seva història. Foren lloc de descans dels combois i dels viatgers, on acostumaven a reposar els animals i passar la nit.